“Hormonen. Wat doen die dingen ook alweer precies? Of ongeveer? Ze regelen dingen in je lichaam, bij vrouwen èn bij mannen, toch?” vroeg laatst iemand aan mij. Ja, ook bij mannen.
De vrouw heeft wel meer hormoonschommelingen dan de man door de menstruatiecyclus. Ze is ook gevoeliger voor hormoonverstorende factoren. Je hoort haar (dus) ook vaker over haar hormonen. Of haar man over die van haar. Of je hoort hem of haar niet over hormonen an sich, maar over de klachten, de gevolgen van een hormonale disbalans. Zoals die maandelijkse klachten behorende bij het premenstrueel syndroom (ook wel PMS). Hoofdpijn, rugpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, vermoeidheid. En dat elke maand weer.
Wanneer de hormonen niet meer zo mooi als een orkest samenspelen, zoals dat zo mooi wordt gezegd, dan ineens beginnen ze op te vallen. Hun functioneren. Of disfunctioneren. De onbalans. En daarom kleeft er vaak een negatieve connotatie aan. Díe hormonen. Last van dé hormonen.
Maar in feite hebben ‘díe hormonen’ last van … jóú. Van je omgeving. Van alles wat je lijf niet herkent, maar waar ze wel mee moet dealen. Maar misschien ga ik nu te snel.
Hormonen
Hormonen zetten allerlei lichamelijke processen in werking. Het zijn boodschapperstofjes. Via onze bloedbaan worden ze naar allerlei organen gestuurd om hun werk te doen. Hun boodschap af te geven. Ze beïnvloeden onder andere onze slaap, de werking van ons immuunsysteem, het zwanger worden, de menstruatiecyclus, de menopauze. Ook onze groei en ontwikkeling. Water- en zouthuishouding. Onze stemming, emoties, zin in bewegen en zin in seks. Onze spijsvertering en stofwisseling, welke op hun beurt zelf ook heel wat hormonen (en neurotransmitters) aanmaken.
Zolang alles in balans is en ‘het hormonenorkest’ goed blijft spelen merk je er dus niets van. Maar dat is heel vaak niet het geval. Hoe dat komt? Er zijn meerdere factoren die meespelen. Maar een van die factoren ligt in het feit dat ons erfelijk materiaal, onze genen/genoom, nog grotendeels identiek is aan dat van de oermens.
De oérmens? Ja, moeilijk te geloven, maar de evolutie gaat iets minder snel dan je misschien zou denken. Dus daar zitten we dan. Met onze oeroude genen in een heel ander tijdperk. Voeding, omgeving, stressfactoren en ritmes lijken grotendeels niet meer op hoe ‘we’ dat van heel vroeger kennen.
PMS hoort er toch gewoon bij?
Hiervan raken onze hormonen van ’t padje. En dan kun je last krijgen van allerlei hormonale klachten. En daar is PMS een voorbeeld van. Een ondergeschoven kindje, als je het mij vraagt. Het líjkt er namelijk gewoon bij te horen. Maar niets is minder waar. PMS hoeft geen maandelijks terugkerend probleem te zijn.
Als hormoontherapeut en orthomoleculair voedingscoach kan ik je helpen om beter in je vel te zitten, ook tijdens je menstruatieperiode. Vanuit mijn eigen ervaring en door verschillende studies kan ik je begeleiden om een betere balans in je lijf te vinden zodat je jezelf kunt verlossen van PMS-klachten.
Wil je meer weten over PMS en andere hormonale klachten? Kijk op www.fermafem.nl, lees mijn verhaal of stel je vraag via mijn contactpagina. Wil je liever gelijk aan de slag? Meld je aan voor Fermafem’s Hormoonformule zodat we samen aan de slag kunnen gaan. Je staat er niet alleen voor.