OVER MIJ

‘Ik help vrouwen met maandelijkse hormonale klachten (zoals PMS) om deze klachten zelf te kunnen beïnvloeden met voeding en leefstijl. Waardoor zij deze maandelijks terugkerende periode prettiger doorkomen en zich beter en fijner over en ín hun lijf voelen.’

Mijn naam is Mandy Tawaäng, ik ben getrouwd en moeder van twee dochtertjes èn bonusmoeder van drie bonuskinderen. Ik ben afgestudeerd in de psychologie (arbeids-, organisatie- en personeelspsychologie) en dol op dit vakgebied. Toch ontbrak er voor mij het stuk welzijn vanuit voeding. Maar dat dát het ontbrekende stukje van de puzzel was besefte ik pas achteraf door mijn persoonlijke geschiedenis.

Als tiener kreeg ik namelijk al de eerste verschijnselen van premenstrueel syndroom (PMS). Erg ongemakkelijk. Dat niet alleen; ik voelde me er ook niet fijn door. Zelfs wat depressief. En soms was ik er zo vermoeid van en had ik zo’n last dat ik zelfs even met pijnstillers op bed ging liggen. Ik

harmony, relax, rock

onderging deze periodes gewoon telkens weer. Want ik had altijd gedacht dat die maandelijkse klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen er bij hoorden.

“Uiteindelijk was ik het zó zat!”

Later kwamen er nog wat hormonale klachten op m’n pad. Maar nu in een andere vorm: mijn zwangerschappen verliepen niet zoals ik had gehoopt. Een aantal jaren van ups en downs volgden. Uiteindelijk was ik het zó zat! En juist op dit moment, met de grote wens om kinderen te krijgen, vroeg ik me af hoe ik zelf invloed kon uitoefenen op het voldragen van mijn zwangerschappen. Op internet vond ik vervolgens veel informatie over de invloed van leefstijl en voeding op je hormonen. Dat maakte me nieuwsgierig. En aangezien ik dolgraag alle informatie wilde aangrijpen ben ik steeds bewuster gaan leven.

Het resultaat werd zichtbaar; twee keer raakte ik redelijk vlot achter elkaar zwanger en bleef dat deze keer ook. Ontzettend gelukkig en met wat slaaptekort door de kindjes ging ik na mijn verlof weer aan het werk. Ik had wisselende diensten en werkte daarbij ook ’s nachts, dus ik probeerde alles zo goed mogelijk te combineren. Dat lukte een hele tijd aardig goed. Tot het moment dat het niet meer lukte en ik thuisbleef van mijn werk. Ik voelde me leeg.

“Wat was nu eigenlijk echt goed voor míjn geestelijke en lichamelijke gezondheid?”

Hoe kon het zo misgaan terwijl ik zo met voeding en gezondheid bezig was? Of  eigenlijk is de vraag: wat was nu eigenlijk echt goed voor mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid? Ik besloot om me nog meer in voeding en leefstijl te gaan verdiepen, raakte erg geïnteresseerd en ben verschillende studies gaan volgen waaronder een opleiding tot hormoontherapeut en orthomoleculair voedingscoach.

“Allerlei puzzelstukjes vielen in elkaar”

Ik ging steeds beter begrijpen wat bij mij de triggers waren. En allerlei puzzelstukjes vielen in elkaar. Doordat ik in de loop der tijd zelf steeds meer de regie had genomen, voelde ik me zoveel beter. Veel energieker,  geen pijnklachten en depressieve buien. Een stabielere cyclus met meer energie en ontspanning waardoor je weer meer kunt genieten van de dingen. Dát is wat ik andere vrouwen ook zo gun. Het is mijn grote passie om andere vrouwen ook te helpen. Want het is echt niet nodig om je zo uit balans te voelen.

 

puzzle, last particles, piece
harmony, relax, rock